Disciplines

Ombudsfunctionaris (in breed perspectief) - in Dutch

Organizing institution
Utrecht University - Faculty of Law, Economics and Governance
Course code
E30
Course fee (no housing)
€ 1700.00
Level
Advanced Master
Apply now!

In deze cursus maakt u kennis met alle facetten van een unieke interventiefunctie in een organisatie: de ombudsfunctie. U leert wat een dergelijke functie voor uw organisatie kan betekenen, wat de taak van de ombudsfunctie is, op welke wijze u als ombudsfunctionaris uw rol optimaal kunt benutten en verdiepen en vooral wat het nut van een dergelijke functie voor uw organisatie kan zijn. De cursus kenmerkt zich door een bijzondere combinatie van kennisoverdracht, training van vaardigheden en het opleiden tot de juiste attitude van de ombudsfunctionaris: de combinatie van kennis, kunde en attitude. 

Aanleiding:

In de winter van 2017 is onder de initiatiefnemers, Paul Herfs, Carla Goosen, Leo Klijn en Yvonne van der Vlugt het idee ontstaan om een cursus te ontwikkelen om de ombudsfunctie in al zijn facetten te onderzoeken. Vanuit betrokkenheid en ervaring met het ombudswerk wordt deze functie vanuit de verschillende domeinen waarbinnen ombudsfunctionarissen werkzaam (kunnen) zijn, belicht en uitgediept. De Summer school van de Universiteit Utrecht heeft de mogelijkheid geboden om in de zomer van 2018 deze vijfdaagse cursus aan te bieden.

Doel:

Het doel van de cursus is om deelnemers vanuit HRM, rechtsbijstand, klachtenfuncties, advocatuur/ het recht, mediation, vertrouwenswerk en managementfuncties kennis te laten maken met alle facetten van de ombudsfunctie. Deze unieke functie geeft mogelijkheden waar andere vormen van interventie te kort schieten en een aanvulling kunnen zijn in het conflictoplossingsgebouw van een organisatie. Het recht, onderzoek, bemiddeling, vertrouwenswerk en een luisterend oor vinden elkaar in deze vorm van conflictoplossing. De cursus voor de ombudsfunctie is bedoeld voor (beoogd) ombudsfunctionarissen in het publieke domein: overheid, arbeid, zorg en onderwijs maar ook op het terrein van andere rechtsgebieden. Het curriculum kenmerkt zich door een combinatie van hoogwaardige kennisoverdracht, training van vaardigheden en het begeleiden tot de juiste attitude van de ombudsfunctionaris: een symbiose van kennis, kunde en attitude.

Tijdens de cursus staat het leren met, maar ook zeker het leren van elkaar centraal. Juist door met elkaar in gesprek te gaan over de verschillende dilemma’s en uitdagingen, wordt de ombudsfunctie in al zijn facetten uitgediept.


Initiatiefnemers:

Paul Herfs - ombudsman / vertrouwenspersoon Universiteit Utrecht en gepromoveerd op onderzoek naar integratie van buitenlandse artsen

Carla Goosen -  mediator, klachtonderzoeker en gepromoveerd op de functie van vertrouwenspersoon

Leo Klijn -  interim ombudsman , klachtonderzoeker en gepromoveerd op individueel klachtrecht

Yvonne van der Vlugt - onderzoeker en gepromoveerd op onderzoek naar de Nationale ombudsman


Download the day-to-day programme (PDF)

Course director

dr. Paul Herfs

Lecturers

Prof. dr. A. Brenninkmeijer (o.a.)

Target audience

Cursisten met een achtergrond van rechten, personeelswetenschappen, arbeids-en organisatiepsychologie met bij voorkeur een mediationopleiding en werkervaring van minimaal 10 tot 15 jaar in het veld van ombudswerk, klachtbehandeling of bemiddeling.

Fee

Op (dag) en (dag) (maand)(jaar) wordt een introductie gehouden voor deze cursus. De kosten daarvan bedragen € 50,00 ex BTW, welk bedrag in mindering wordt gebracht op het inschrijfgeld als u zich voor de cursus inschrijft. € 1700.00

Op (dag) en (dag) (maand)(jaar) wordt een introductie gehouden voor deze cursus. De kosten daarvan bedragen € 50,00 ex BTW, welk bedrag in mindering wordt gebracht op het inschrijfgeld als u zich voor de cursus inschrijft.

More information

Paul Herfs: 030-2539988
E-mail: p.g.p.herfs@uu.nl

Registration

Application deadline: 01 June 2018